De werking van hormonen

Het lichaam bestaat uit miljarden cellen die allemaal met elkaar samenwerken. De communicatie tussen al deze cellen wordt onder meer door hormonen verzorgd. Vanuit de klieren en hormoonproducerende weefsels worden hormonen door het bloed naar alle cellen van het lichaam vervoerd. Voorbeelden van klieren zijn de schildklier, de hypofyse, de eierstokken en de bijnieren. Schildklierhormoon, insuline en de geslachtshormonen oestrogeen en progesteron zijn enkele bekende voorbeelden van hormonen, maar er zijn er nog veel meer. In totaal circuleren er honderden hormonen in het bloed. Hormonen sturen onder meer de groei, de stofwisseling en het immuunsysteem aan en zij zorgen voor een goed verloop van de verschillende orgaanfuncties. Bij vrijwel alle gezondheidsklachten, ziektes en verouderingsverschijnselen spelen hormonen een rol. Bij de meeste mensen raken de hormonen verstoord door slechte eetgewoonten, te veel stress en een verkeerd bewegingspatroon.

9 belangrijke hormonen kort uitgelegd

oestrogeen

Oestrogeen

Oestrogeen stimuleert bij vrouwen de groei van borsten, eierstokken en de baarmoeder. Het oestrogeenniveau piekt vlak voor de eisprong en verhoogt het seksueel verlangen, waardoor de kans op zwangerschap groter wordt. De hormoonproductie neemt in de overgang af. De aanmaak van progesteron en testosteron neemt sneller af dan de aanmaak van oestrogeen. Dit leidt tot een hormonale disbalans tussen het niveau van oestrogeen en progesteron/testosteron in het lichaam. Dit wordt ook wel oestrogeendominantie en is aanleiding voor de meeste overgangsklachten.

progesteron

Progesteron

Progesteron is vooral een kalmerend hormoon dat het centraal zenuwstelsel tot rust brengt en de nachtrust bevordert. Bij vrouwen wordt het in de bijnieren en eierstokken aangemaakt. Progesteron zorgt er ook voor dat het lichaam minder vocht vasthoudt. Bij vrouwen regelt het de eicelrijping. Het is het eerste hormoon dat afneemt in de overgangsperiode.

testosteron

Testosteron

Testosteron wordt gezien als een typisch mannelijk hormoon, maar het zorgt ook bij vrouwen voor de opbouw van spieren en botten, het stimuleert de vetafbraak en geeft kracht in stressvolle situaties.

cortisol

Cortisol

Cortisol wordt het stresshormoon genoemd. Dit hormoon wordt geproduceerd in de bijnieren en stuurt de verwerking van vetten, eiwitten en koolhydraten aan. Cortisol helpt omgaan met stress, stimuleert de eetlust, verbetert de spijsvertering en stimuleert spieren en hersenen. Een disbalans wordt veroorzaakt door chronische stress.

insuline

Insuline

Insuline wordt afhankelijk van de hoeveelheid glucose in het bloed geproduceerd. Het hormoon reguleert op deze manier o.a. de bloedsuikerspiegel. Ook is de hoeveelheid insuline in het bloed mede bepalend voor de stemming. Wanneer je veel suiker eet kan dit systeem overbelast raken. Hierdoor ontstaan er tekorten aan mineralen dat uiteindelijk weer leidt tot een totale disbalans in het lichaam. Insuline zorgt ook voor spieropbouw en vetaanzet.

groeihormoon

Groeihormoon

Groeihormoon wordt door de pijnappelklier gemaakt. Groeihormoon wordt tijdens de eerste uren van de slaap geproduceerd. Het niveau van groeihormonen is voor de pubertijd het hoogst en neemt dan gedurende de rest van het leven gestaag af. Groeihormoon verlaagt het lichaamsvet, verhoogt de spiermassa en helpt bij het maken van sterke botten. Ook is dit hormoon goed voor het immuunsysteem en zorgt voor een snellere hersteltijd.

schildklierhormoon

Schildklierhormoon

Schildklierhormoon wordt in de schildklier gevormd en regelt de temperatuur, activeert de stofwisseling, is belangrijk voor het geheugen en verlaagt het cholesterol. Schildklierhormoon stimuleert het immuunsysteem.

DHEA

DHEA

DHEA houdt jong en helpt stress te verminderen. De grootste hoeveelheid DHEA wordt in het lichaam aangemaakt als je rond de 20 jaar oud bent. Het hormoon kan in verschillende andere hormonen worden omgezet en verbetert het geheugen en de weerstand.

melatonine

Melatonine

Melatonine is een hormoon dat goed helpt om te slapen en om andere hormonen aan te maken en op niveau te houden.

Wil je een afspraak maken?

Je kunt een afspraak maken via het contactformulier van Pro-Homeostase

Scroll naar boven