DE ‘NATUURLIJKE’ OVERGANG

Vaak wordt de overgang de menopauze genoemd, maar dit is niet juist. De menopauze is je laatste menstruatie en de overgang is de hele periode er omheen. De meeste vrouwen komen in de overgang in de periode tussen de 40 en 48 jaar. De eierstokken gaan minder vrouwelijke hormonen aanmaken. Daardoor worden vrouwen geleidelijk onvruchtbaar en stopt de menstruatie. Dit gebeurt meestal rond de leeftijd van 51 jaar. Bij een vrouw die een jaar lang niet heeft gemenstrueerd, spreek je van de menopauze. Daarna duurt het vaak nog even voordat de hormonen een nieuw evenwicht hebben gevonden.

 

EEN ABRUPTE OF ‘ONNATUURLIJKE’ OVERGANG

Vrouwen waarbij de menopauze abrupt plaatsvindt, missen de overgangsperiode voorafgaand aan de menopauze: de periode waarin het lichaam langzaam went aan een verminderde hormoonproductie. De periode na de menopauze is dan ook heftig en kan lang aanhouden. Emoties en hormonen, alles moet opnieuw in balans komen.

Natuurlijke of abrupte overgang?

Voor meer informatie of een afspraak kun je contact opnemen via het contactformulier op deze website of telefonisch een afspraak maken.