Interview met Alette Mulder in Linda.nl

INEENS ONREGELMATIG ONGESTELD? ZO KAN DE CORONATIJD INVLOED HEBBEN OP JE MENSTRUATIE

De afgelopen vijf maanden zaten we in quarantaine, vreesden we voor onze banen of genoten we juist van de rust en hadden we eindelijk tijd voor die uit het oog verloren hobby. Onze lichamen reageren daar op hun eigen manier op.

Ook je hormoonhuishouding. En dus kan de coronatijd weleens van invloed zijn op je menstruatie.

MENSTRUATIE IN CORONATIJD

Alette Mulder (50) is hormoonspecialist, en weet dus alles over de werking van hormonen, menstruatie en de overgang. In haar praktijk ontvangt ze vooral vrouwen tussen de 35 en 60 jaar, die in deze coronatijd vaker aankloppen met heftigere menstruatie- en overgangsklachten. Mulder legt uit hoe deze voor velen stressvolle periode de menstruatiecyclus kan beïnvloeden.

“De stress die de coronapandemie met zich meebrengt, het ongezonde eten, het minder bewegen; het zijn allemaal factoren die van invloed kunnen zijn op je menstruatie.” Deze omstandigheden zorgen er veelal voor dat we meer cortisol aanmaken, legt Mulder uit. “Cortisol is een anti-stresshormoon, een hormoon dat vrijkomt wanneer je stress ervaart. Het zorgt ervoor dat je langere tijd kunt omgaan met de stress die je ervaart.”

Maar de (over)productie van cortisol – het gevolg als een ongewenste, stressvolle situatie lange tijd aanhoudt – zorgt er ook voor dat je hormoonhuishouding uit balans raakt. “Je maakt dan bijvoorbeeld minder ‘goede’ geslachtshormonen aan.” Bovendien breken activiteiten als wandelen cortisol af, legt Mulder uit. Maar omdat we lange tijd in onze huizen moesten blijven, werd de (over)productie van cortisol ook op die manier niet onderbroken.

VERSTOORDE CYCLUS

En juist die overproductie kan je cyclus verstoren, gaat Mulder verder. “Dat betekent dat je menstruatiecyclus anders kan zijn dan dat je gewend bent.” Zo kun je opeens onregelmatiger ongesteld worden, of kan het je menstruatie zelfs even helemaal platleggen.

Ook kunnen overgangsklachten verergeren. “Denk aan opvliegers, nachtzweten, weinig energie”, duidt Mulder. Dat betekent echter niet dat de overgang sneller gaat, of dat corona ervoor kan zorgen dat je eerder in de overgang komt. “Het is eerder dat, als je al in de overgang zit, je meer last van klachten kunt krijgen.”

POSITIEVE INVLOED

Maar niet iedereen ervaart de coronatijd als een stressvolle en/of angstige periode. De rust en vrije tijd die het met zich meebrengt, kan vrouwen juist ook goed doen – ook hormonaal. “Het kan ook een tijd van bezinning en ontspanning zijn, waardoor je menstruatie juist minder heftig of regelmatiger kan worden.”

Hetzelfde geldt voor vrouwen die in de overgang zitten. “Hoe beter je in je vel zit, hoe meer rust en ontspanning je ervaart, hoe meer je je passie kunt volgen omdat je er bijvoorbeeld nu de tijd voor hebt; het kan allemaal te maken hebben met hoe je de overgang beleeft.”

TIPS

Voor de vrouwen die zich daar niet in herkennen, maar juist de negatieve gevolgen van de coronatijd op hun menstruatie ervaren, heeft Mulder enkele tips. “Eet veel groenten. Probeer aan 500 gram per dag te komen. Las daarnaast maximaal drie tot vier eetmomenten in. En eet dan vooral langzame koolhydraten, bijvoorbeeld havermout of zoete aardappel, zodat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Want dit heeft uiteindelijk ook weer invloed op je oestrogeenwerking en menstruatie. Daarnaast is het belangrijk om elke dag te bewegen. Wandelen biedt bijvoorbeeld al uitkomst.”

Maar ook – of misschien wel: juist – het verbeteren van je mentale gesteldheid kan je helpen je oude menstruatiecyclus terug te krijgen of overgangsklachten te verminderen. “Yoga en meditatie kunnen helpen om jezelf meer te ontspannen. Voel je je angstig, of zit je niet lekker in je vel op je werk? Zoek dan hulp bij bijvoorbeeld een loopbaancoach. En: luister altijd goed naar jezelf.”

Lees ook
Geloof het of niet, de overgang heeft twee grote voordelen

Hormoonspecialist Alette Mulder:

Alette Mulder

 

Scroll naar boven