Nee, niet iedere vrouw wordt vermoeid na de overgang, maar toch zie je de chronische klachten (zoals vermoeidheid) na de overgang vaker om je heen. Daar kunnen we allerlei sociale oorzaken voor bedenken, maar vrouwen worden niet zomaar vermoeid door te hard werken, zichzelf teveel wegcijferen, of door teveel voor anderen te zorgen.

Sterker nog, richting de overgang veranderen al deze karakteristieke vrouweneigenschappen door de verandering van de hormonen. Was je tot je 45e nog steeds de vrouw die moeite had met grenzen stellen, goed voor jezelf zorgen en vooral iedereen te vriend willen houden, richting de overgang verandert dat automatisch. Het vrouwelijke hormoon oestrogeen zorgt ervoor dat je in de ‘zorg-stand’ staat (of je nu wilt of niet). Wanneer de oestrogenen zakken krijg je wat meer testosteron en dus wat meer haar op de tanden.

Geen wonder dat vrouwen aan de top van het bedrijfsleven of in de politiek meestal iets ouder zijn of iets meer testosteron hebben. En dat heeft niets met emancipatie te maken, maar alles met het effect van de hormonen. En natuurlijk zijn er ook vrouwen bij wie dit allemaal niet zo werkt.

Hoe zit dat dan, dat je wanneer je eindelijk wat bitcheriger wordt, dat dan de vermoeidheid toeslaat? Dat is toch eigenlijk niet eerlijk? Ben je eindelijk verlost van al die onzekerheden en dan heb je niet meer de energie om eens helemaal los te gaan in je carrière of op het podium.

Die vermoeidheid die je kunt ervaren bij de overgang, vindt zijn oorsprong in de bijnierfunctie. Voor de overgang kan de bijnier zich vooral richten op de productie van de stresshormonen, maar de oestrogenen worden geproduceerd door de eierstokken. Na de overgang moeten de bijnieren die functie van de eierstokken overnemen. Dat zorgt ervoor dat de bijnier minder ruimte heeft om de overige steroidhormonen, zoals cortisol en DHEA te maken. En dat merk je dan ook.

Wanneer je voor de overgang al een beetje tegen een burn-out aanhing, wordt dit na de overgang alleen maar moeilijker.

Wat kun je eraan doen?

Om te beginnen is het slim om al op jonge leeftijd (voordat je omvalt) goed voor jezelf te zorgen. Eten wat bij je past, voldoende bewegen en niet over je grenzen gaan, zijn een paar basisadviezen.

Daarnaast is het belangrijk dat je lief bent voor je microbioom (niet teveel antibiotica gebruikt, stress buiten de deur houdt en voldoende vezels eet), zodat je immuunsysteem geen overuren hoeft te draaien als je wat ouder bent. Laaggradige ontstekingen zoals van de ziekte van Pfeiffer, de ziekte van Lyme  ontregelen de bijnierfunctie.

Bron: oergezond.nu